KUHAMAA - Pirkanmaalaisia lähikalaruokia - Suolaan haudattua Vesijärven yrttilahnaa
 

 Suolaan haudattua
Vesijärven yrttilahnaa

 
Kuva: Petri Kivinen
 
Lahna, 10 annosta, 150 g annos
   
2 ½ -3 kg kokonainen lahna
2-3 kg merisuolaa
Täyte:
1-2 rkl suolaa
3-4 dl persiljaa, kirveliä ja basilikaa
Perkaa kalasta pois sisälmykset ja kidukset. Puhdista hyvin, älä suomusta. Ripottele kalan mahalaukun lihaspinnalle hiukan suolaa. Täytä kala hienonnetuilla yrteillä. Laita merisuolasta noin puolet kalan kokoisen uunivuoan pohjalle. Aseta kala sen päälle kyljelleen ja peitä kokonaan lopulla suolalla. Kypsennä 200° C uunissa 50-60 min. Anna kalan vetäytyä hetki uunista oton jälkeen. Riko suolakerros kalan päältä ja kuori se pois.

Vinkki: Suolakerros on melko kovaa, varo rikkomasta kalan nahkaa. Samalla uunissa voi kypsentää lisäkkeeksi esimerkiksi punajuurilohkoja.
   
Yrttiöljy, 10 annosta, 3 rkl annos  
   
4 dl basilikan lehtiä
1 dl rucolaa
2 dl rypsiöljyä
½ tl suolaa
Revi yrttien lehdet kulhoon, lisää hiukan öljyä. Hienonna ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Lisää samalla öljyä, jotta kastike on tasaista. Mausta ripauksella suolaa.
 
Tarjoa yrttiöljyn kanssa.
 
 
Alkuruoat: Kuha Hauki Ahven Siika Muikku Made Lahna Särki Toutain Täplärapu
Pääruoat: Kuha Hauki Ahven Siika Muikku Made Lahna Särki Toutain Täplärapu