KUHAMAA - Pirkanmaalaisia lähikalaruokia - Roineen siikarullat ja kuohkeaa suolaheinäkastiketta
 

 Roineen siikarullat
ja kuohkeaa suolaheinäkastiketta

 
Kuva: Petri Kivinen
 
Siikarullat, 10 annosta, 150 g annos  
   
1 ½ kg siikafilettä

Täyte:
1 dl ruohosipulia
½ dl tilliä
½ dl kirveliä
1 dl basilikaa
2 tl suolaa
½ dl öljyä

Kypsennykseen:3 l kalalientä

Sulkemiseen: cocktailtikkuja
Laita kalafileet työlaudalle. Sekoita hienonnetut yrtit, suola ja öljy. Levitä seosta fileille ja kääri ne rullalle, sulje hammastikulla. Jos käytät suomustettua siikafilettä, laita täyte nahattomalle puolelle ja kääri rullalle.

Kiehauta kalaliemi laakeassa kattilassa ja laita kalarullat kiehuvaan liemeen. Laita kansi päälle ja nosta kattila pois liedeltä. Kalat kypsyvät jäähtyvässä liemessä noin 15 minuutissa. Nosta rullat reikäkauhalla liemestä ja poista hammastikku.

Vinkki: Isomman määrän voi kypsentää uunissa. Laita siikarullat uunivuokaan ja kaada päälle kalalientä niin, että rullat peittyvät. Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
   
Kuohkea suolaheinäkastike, 10 annosta, ¾ dl annos
   
2 salottisipuli
3 timjamin oksaa
2 laakerinlehteä
3 dl kuivaa valkoviiniä
6 dl kalalientä
1 1/2 dl kermaa
100 g voita
2 dl hienonnettua viinisuolaheinää
suolaa, pippuria
Keitä kattilassa valkoviiniä, hienonnettua. salottisipulia, laakerinlehteä, timjaminoksia kunnes nestettä on jäljellä 1 ½ dl. Lisää kalaliemi ja keitä n. 10 min. Siivilöi sipuli, laakerinlehti ja timjamin oksat pois. Lisää kerma, keitä vielä noin 5 minuuttia, kunnes kastike hieman sakenee. Siivilöi ja vatkaa joukkoon kylmä voi. Mausta ja kuohkeuta juurin ennen tarjoilua sauvasekoittimella. Lisää lopuksi hienonnettu viinisuolaheinä.
 
 
Ruohosipuli-perunapatee, 10 annosta, 100 g annos
 
1 kg kuorittuja soseperunoita
100 g voita
1 dl ruohosipulisilppua
¾ tl suolaa
valkopippuria
Keitä kuoritut perunat kypsiksi. Sulata voi. Kaada perunoista vesi pois. Soseuta perunat nopeasti kauhalla sekoittaen. Sekoita joukkoon sulatettu voi, ruohosipulisilppu ja mausteet.
Laita perunasose tuorekelmulla vuorattuun pitkulaiseen vuokaan ja tasoita pinta. Anna jäähtyä. Kumoa patee ja leikkaa viipaleiksi. Kuumenna viipaleita hetki uunissa.
 
 
Alkuruoat: Kuha Hauki Ahven Siika Muikku Made Lahna Särki Toutain Täplärapu
Pääruoat: Kuha Hauki Ahven Siika Muikku Made Lahna Särki Toutain Täplärapu