KUHAMAA - Saalislajit - Ahven - Ahventa kuoreparvista
 

Ahventa kuoreparvista

 
Video Rautavesi

Ajoahven iskee kiihkeästi

   

 
 
1990-luvun loppupuolelta lukien olemme päässeet nauttimaan toistuvista hellekesistä. Kuumat suvet tietävät hyvää ahvenkaloille ja kalastajia eniten kiinnostava iso ahven on lisääntynyt monissa järvissä. Lämpimässä vedessä kalaravintoon siirtyneet raitapaidat tukevoituvat vauhdilla.

Ison ahvenen parvet liikkuvat kesällä ja syksyllä pikkukalan perässä järvenselillä ja vuolteilla. Ulappa-alueella kuoreparvet paikallistaa seuraamalla lokkien touhua. Siellä missä linnut lyövät ahnaasti pintaan, löytyy myös kookkaita ahvenia.

Kalastusopas Mikko Ollila on havainnut, että Rautavedellä lokinhakkuu on usein käynnissä penkkapaikoissa 4-7 metrin vedessä. Parhaimmillaan 200-600 gramman ahvenet iskevät jigeihin koko vesikerroksesta. Jos ahven on otillaan syvällä, kannattaa jigiä pompotella pohjan tuntumassa. Usein ahven iskee välivedestä niin, ettei jigi ehdi edes painua pohjaan heiton jälkeen. Tuolloin viehettä kannattaa uittaa lähempänä pintaa.

 
 

On koittanut aika laittaa ahvenennätykset uusiksi. Tulevina vuosina järviltä voi tavoitella
jopa yli kiloisia kyrmyniskoja.
 
Paras selkävesisesonki on elokuulta lokakuulle. Iltapäivä ja ilta ovat usein parasta aikaa. Erityisesti elokuun puolivälin jälkeisen muutaman viikon kiivaimman periodin aikana ahventa voi tavoittaa myös läpi päivän.

Loppusyksyllä ahvenen otti on usein lyhyt mutta kiihkeä. Yhtäkkiä syönti alkaa mutta loppuu taas pian aivan tykkänään. Paikkaa kannattaakin vaihtaa ja seurata missä ahvenen isku on kulloinkin käynnissä. Joskus pinta suorastaan kiehuu kuoreista ja niitä saalistavista ahvenista, joiden selkäevät halkovat pintakalvoa. Myös kuhat voi löytää samalta paikalta hieman syvemmältä.

Muun muassa moottoriöljyn värinen toukkajigi ja tuunattu kuoretta jäljittelevä kalajigi ovat olleet toimivia. Myös lippa ja tasapaino antavat saalista.

 
Ahven