KUHAMAA - Saalislajit - Toutain
 

Toutain

   
 
 
Video Pyhäjärvi
 
 
Kuva: Jussi Pennanen
 
 

Ei yleistä alamittaa eikä rauhoitusaikoja.
 

 
 
Toutain taistelee lohen lailla
 
Pirkanmaan maakuntakala toutain on särkikaloihin kuuluva, virtakutuinen, isoksi kasvava petokala, joka on erittäin kova taistelija siiman päässä. Laji oli vielä 1980-luvulla erittäin uhanalainen ja sitä esiintyi luontaisena vain Kokemäenjoessa ja sen yläpuolisissa järvissä Kulo-Rauta-Liekovedessä. Toutainkantoja on vahvistettu istutusten avulla. Tänä päivänä iso toutain voi napata vieheeseen myös Pyhäjärvellä. SE-toutain 8,3 kg pyydystettiin Kulo-Rautavedestä v. 1949.
Toutain syö pieniä pintavesien parvikaloja, kuten salakkaa ja kuoretta mutta myös särkeä ja ahventa. Niinpä toutaimen kalastuksessa pienet (5-10 cm) ja solakat salakanväriset eli mustavaaleat vaaput ovat tehokkaita. Kuokkalankosken spesiaali on mutuväri. Syvänneuistimet ovat tehokkaita siellä missä vettä on reilusti, muun muassa Nokianvirran Lukkilansalmella. Toutain ottaa myös streamereihin ja putkiperhoihin. Jigit ja leechitkin ovat kokeilemisen arvoisia.
 
 
 
Toutaimen kalastuspaikat ja -konstit
 
Toutainta kalastetaan Kulo-Rautavedellä koskissa ja vuolteissa sekä myös ulappa-alueilla. Virtapaikoissa toutain paljastaa itsensä loiskahtelemalla saalista jahdatessaan. Kala nappaakin usein aivan pinnan tuntumassa uivaan uistimeen. Selkävesillä toutaimen tavoittaa syvänteiden päältä tai karien kupeesta. Paras uistelusesonki on syyskesällä, elokuulta syyskuun puoliväliin. Kuloveteen laskeva Nokianvirta on hyvä syyskohde. Hulttistenvuolle ja Sarkolanlahti antavat myös parhaiten kalaa syksyllä. Kulo- ja Rautaveden väliset Hulttisten-, Mylly-, Hiedan- ja Kutalanvuolteet ovat perinteisiä hyviä toutainpaikkoja. Siuronkoski on paras keväällä kutuaikaan. Lempäälän Kuokkalankoskesta on tullut varteenotettava toutaimen kalastuspaikka ja lähitulevaisuudessa Pyhäjärven Tampereen päässä sekä Vilppureitillä tämä raju taistelija tulee vinguttamaan vapamiehen siimoja yhä tiuhemmassa tahdissa.