KUHAMAA - Saalislajit - Kuha - Kysymyksiä ja vastauksia kuhasta  
   

Kysymyksiä ja vastauksia kuhasta

 
 
 
 
En ole koskaan onnistunut saamaan kuhaa vapavälineillä, miten sellaisen nappaisin?
 
Mene kalaan kuhajärvelle. Kuhaa esiintyy lähes kaikissa Pirkanmaan isoissa järvissä ja monissa pienemmissäkin vesistöissä. Hyviä kuhavesiä ovat mm. Pyhäjärvi, Kyrösjärvi, Kulo-Rautavesi, Ruovesi, Näsijärvi ja Längelmävesi.

Jigikalastus ja vetouistelu ovat toimivimmat kalastustavat ja kesä-elokuu parasta sesonkia. Alkukaudesta kuhan tavoittaa virtaavista salmista, lahtivesiltä ja selkämatalikoilta. Normaali pyyntisyvyys on 2-10 metriä. Jigi toimii myös päivällä.

Vetouistelussa ilta ja yö ovat parasta aikaa. Keskikesällä kuhaa uistellaan selkämatalikkojen reunoilta ja ulapan syvien alueiden päältä. Lämpimän veden aikaan kuha nappaa yleensä 1-5 metriä pinnasta, joskus syvemmältäkin. 8-15 cm:n laajapotkuiset vaaput ja painokuvat ovat hyviä kuhakoneita.

 
 
Minkä ikäinen on kiloinen kuha?
 
Kuha kasvaa nopeimmin Pirkanmaan matalissa ja rehevissä vesissä – ensimmäisinä elinvuosinaan noin 10 cm vuodessa - saavuttaen kilon painon 5. kasvukauden aikana. Syvissä ja karuissa vesissä kilon kalat ovat pari vuotta vanhempia. Kasvunopeudessa on huomattavia yksilökohtaisia eroja.
 
 
 
 
Minkä ikäinen on 6-kiloinen kuha?
 
6-kiloinen kuha on teini-ikäinen, noin 15-vuotias tai jopa vähän nuorempi. Kilosta ylöspäin kuha kasvaa vuodessa puolisen kiloa, eräät ahmatit jopa yli kilon.
 
 
Kuhan silmät ovat erikoisen näköiset, onko kuhalla heikko näkö?
 
Kuhalla on itse asiassa erinomainen näkö, joka pääsee oikeuksiinsa hämärissä oloissa. Kuhan silmässä on verkkokalvon takana valoa heijastava kalvo kuten kissalla. Pimeässä saaliskala ei näe kuhaa, mutta kuha näkee saaliskalan.
 
 
Mitä kuha syö?
 
Kuha on petokalana monipuolinen ravinnonkäyttäjä ja syö melkein mitä kalaa vesistössä vaan on tarjolla. Pienet kuhat tankkaavat pääasiassa kuoretta. Isompana kuha käyttää kuoreen ohella ahventa, särkeä, muita särkikaloja, kiiskeä ja muikkua. Kuha on kannibaali eli sille kelpaavat pienemmät lajitoveritkin.