KUHAMAA - Kosket - Perhokalastajan Pirkanmaa
 

Perhokalastajan Pirkanmaa

 
 
Koskikalastajalle on Pirkanmaalla tarjota parikymmentä mielenkiintoista ja kohtalaisen saalisvarmaa kohdetta. Näistä Virtain Kotalankoskille, Parkanon Viinikanjoelle ja Tammerkoskelle on myönnetty valtakunnallinen "Laatu-Apajat" status. Samaan ryhmään voisi vielä liittää suurista reittikoskista Virtain Herraskosken ja Vilppulankosken.

Pirkanmaan virtavedet kuuluvat Kokemäenjoen vesistöön ja ovat pääosin reittivesiä, joissa kaloilla on esteetön kulkumahdollisuus järvistä koskiin tai koskesta toiseen. Kalataloudellisesti uudelleen kunnostettujen kohteiden kalastusolosuhteet ja oheispalvelut on saatu vastaamaan vaativammankin kalastajan odotuksia.

Vedenlaatu kaikissa kohteissa on kaloille sopiva. Väri samenee kuljettaessa pohjoisesta etelään ja idästä länteen, alkaen Längelmäen kirkasvetiseltä Pääskylänjoelta, Parkanon ruskeavetisen Aurejärvenreitin kautta Viialan savisamealle Haihunkoskelle ja täältä takaisin kirkasvetiselle Valkeakosken Apianvirralle.

 
 

 
 

Tavoiteltavat saaliskalat ovat taimen, kirjolohi, harjus, siika ja toutain, sekä luonnollisesti myös muut luonnossa esiintyvät lajit. Virtain Kotalankosket ja Pääskylänjoki ovat puhtaita taimen- ja harjuskoskia, toutainta esiintyy saaliiksi asti Lempäälän Kuokkalankoskessa, Viialan Haihunkoskessa ja Nokian Siuronkoskessa.

Suositeltavin kalastusmenetelmä näillä vuolasvirtaisilla ja kivisillä koskilla on ilman muuta perhokalastus. Ainoastaan perhokalastukselle varattuja kohteita ovat Kotalankoskien Kituskoski, Suodeniemen Putajankoski ja lyhyt, mutta saalisvarma osuus Tammerkoskella. Kirjolohella ja onkikokoisilla taimenilla suoritetut istutukset suosivat streamer-kalastusta. Luokkaa 4-5 oleva 9´ vapa ja kelluva siima, jonka peruketta voi tarvittaessa painottaa, on "täytyy" välineistö, millä pärjää kohteessa kuin kohteessa. Sreamereistä Tinseli ja valkoinen Marabou Muddler, sekä pikkuperhoista kuulapää March Brown, Mysis-jäljitelmä ja Nalle Puh takaavat yleensä ainakin tärpin.

Huomattava on, että Pirkanmaalla onnistuu menestyksekäs perhokalastus myös talvella, ainoastaan vahvaluminen talvi asettaa omat rajoituksensa. Tämä ei luonnollisesti koske Tammerkoskea, jossa kalastajien kulkureitit aurataan ja hiekoitetaan.

 
Lauri Syrjänen
 
 
Takaisin koskille