KUHAMAA - Saalislajit - Ahven

 

Pirkanmaa

Rautavesi

     

Ahven

     
 
Video
Rautavesi
Video
Mallasvesi
Ahventa kuoreparvista Ajoahven iskee kiihkeästi Suurimmat purevat puntaria
 
 

Suomen kansalliskala.
Ei alamittoja eikä rauhoitusaikoja
 

 
 
Kyrmyniska-ahven iskee jigiin
 
Kansalliskalaa ahventa tavataan meillä kaikenkokoisissa ja hyvinkin eri tyyppisissä vesistöissä. Pirkanmaalla hyviä ison ahvenen kalastuskohteita ovat mm. Kyrösjärvi, Keurusselkä, Pyhäjärvi, Kulo-Rautavesi ja Ruovesi. Alueelta löytyykin lukematon määriä hyviä pilkkivesiä. Satojen pikkujärvien ohella hyviä ahvenen pilkkivesiä ovat isoista järvistä edellä mainittujen lisäksi mm. Roine, Mallasvesi ja Pälkänevesi.
Ahvenen avovesiajan viehekalastus on tuottoisinta kesäkuun puolivälistä syyskuulle. Viime vuosina nimenomaan ahvenen jigitys on tullut yhä suositummaksi kalastusmuodoksi. Ahven ottaa jigiin keskikesällä karikoiden kupeesta. Varsinaiseen ison ahvenen jahtiin kannattaa lähteä alkusyksystä. Syvän veden läheisyydessä sijaitsevat matalikot ja virtaavat vuolteet ovat syksyllä parhaita ahvenpaikkoja. Keskikesällä ahventa voi vetouistella pienillä vaapuilla.
 
 
 
 
Siika ottaa mikrovaappuun ja perhoon – kevättalvella pilkkiin
 
Mikrovaappuihin on tarjolla useissa reittivesissä myös siikoja. Siian uistelusesonki ajoittuu normaalikesänä parille juhannuksen jälkeiselle viikolle. Siika tärppää tuolloin matalasta saarten soraikkorannoilta, joiden lähellä on syvää vettä.
Tammerkoski on myöhäissyksyllä pomminvarma siian perhostelupaikka. Siikaa pyydetään Tampereen keskustassa pienillä perhoilla mm. Kehräsaaren sillan alapuoliselta pelkkään perhokalastukseen varatulta alueelta. Kevättalvella siikaa voi tavoitella pilkillä myös useista Pirkanmaan pikkujärvistä.