|
|||
![]() |
|||
Pirkanmaalaisia lähikalaruokia | |||
Lähiruokaa kalastajilta | |||
Uusia rapuvideoita YouTubessa: |
Rapupöydän kattaus |
Täpläravuilla herkuttelu |
Uusia reseptejä täplärapujen käyttöön |
Täplärapujen pakastus ja sulatus |
Uusia täplärapureseptejä |
Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset, Pirkanmaan aluetoimisto |
RAPUJEN KEITTÄMINEN JA PAKASTAMINEN
40 rapua 5 l vettä 180 g karkeaa suolaa (1 1/2 dl) 2-3 sokeripalaa 2 punttia kruunutilliä Leikkaa ensin tillinvarret pätkiksi ja sido pätkät nipuiksi puuvillalangalla. Mittaa vesi kattilaan ja lisää suola, sokeripalat sekä kolmannes tillistä. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 10 minuuttia. Poista tilli. Suolaliemi on miedompi kuin tavallisesti rapujen keittämisessä. Tarkista, että kaikki keitettävät ravut ovat eläviä. Huuhdo ravut tarvittaessa kylmällä vedellä. Lisää elävät ravut kiehuvaan liemeen yksitellen parissa kolmessa erässä ja pidä huoli siitä, että vesi kiehuu kunnolla ennen kuin lisäät uudet ravut. Paina ravut reikäkauhalla liemen peittoon ja lisää taas kolmannes tillistä. Keitä rapuja 8–10 minuuttia sen jälkeen, kun vesi on alkanut kiehua uudelleen viimeisen ravun jälkeen. Poista tilliniput ja lisää jäljellä oleva kolmannes tillistä. Jäähdytä ravut keitinliemessään mahdollisimman nopeasti. Pane kattila kylmään veteen. Lisää jääpaloja tai anna kattilan seistä altaassa, johon valutat koko ajan kylmää vettä. Jäähdytä ravut keitinliemessään jääkaapissa. Pakkaa jäähdytetyt ravut sopiviin pakastusrasioihin. Kaada päälle siivilöity liemi. Mukaan voi laittaa tuoretta tilliä. Älä täytä pakastusrasioita liian täyteen, koska suolaliemi laajenee pakastettaessa! Sulata ravut jääkaapissa (voidaan pitää huoneenlämmössä ensin muutaman tunnin). Rapujen sulaminen vie aikaa jääkaapissa 2-3 vrk riippuen pakastusastian koosta. Rapujen sulamista voi nopeuttaa laittamalla jäinen pakastusrasia kylmään veteen, jolloin sulaminen hiukan nopeutuu. Sulatus on hyvä tehdä jääkaapissa. Laita tarjolle kuten tuoreet, keitetyt ravut. Ravut säilyvät pakastimessa 2-3 kuukautta. HUOM! Voit pakastaa myös pelkkiä pyrstöjä tai saksia, joiden päällä on suolaliemi. SWEET CHILIMAUSTEISET TÄPLÄRAVUNPYRSTÖT Rapujen kypsennys: 15 täplärapua 20 g suolaa /1 litra vettä ½ palaa sokeria Marinadi: 1 dl sweetchili kastiketta ½ dl rypsiöljyä 1/2 tl suola Kiehauta vesi, suola ja sokeri. Laita ravut kiehuvaan veteen ja keitä 3-4 minuuttia, veden tulee kiehua koko ajan. Jäähdytä ravut jäähtyneessä keitinliemessä. Irrota rapujen pyrstöliha sekä saksien liha. Poista peräsuoli. Laita kulhoon ravunpyrstöt sekä saksiliha, sweetchili kastike, suola sekä öljy. Marinoi noin 20 minuuttia. Paista marinoidut täpläravunpyrstöt nopeasti kuumalla pannulla 2 minuuttia. Tarjoa ravunpyrstöt heti sellaisenaan kuumalta pannulta tuoreen leivän kera. Vinkki: Ravunlihan voi marinoida myös valkosipulilla: 2-3 hienonnettua valkosipulia 1/2 tl öljyä 1/2 dl öljyä Sekoita aineet ja lisää ravun lihat. Marinoi 20 minuuttia. Paista kuumalla pannulla 2 minuuttia. Tarjoa ravunpyrstöt heti sellaisenaan kuumalta pannulta tuoreen leivän kera. RAVUNPYRSTÖJÄ SALAATTIPEDILLÄ 1 ruukku jääsalaattia 1 ruukku Lollo Rossoa 15-20 keitetyn täpläravun pyrstölihaa sekä saksia 6-8 viipaletta rievää voita paistamiseen 3 kpl kovaksi keitettyä munaa 1 dl raastettua parmesaani- tai emmentaljuustoa Kastike 2 rkl majoneesia 1,5 tl sinappia 1 rkl sitruunan mehua 1 kpl valkosipulinkynsi sokeria suolaa rouhittua mustapippuria 1 dl oliiviöljyä Revi kuiva, pesty salaatti kulhoon. Viipaloi rievä ja paista viipaleet pannulla voissa rapeiksi. Paloittele munat. Sekoita huolellisesti keskenään kastikkeen aineet. Laita kastike salaatin päälle, ripottele päälle juustoraaste, leipäviipaleet ja kananmunalohkot. GRILLATUT RAVUNPYRSTÖT VARTAASSA Rapujen kypsennys: 1 kg täplärapua Keitinliemi: 20 g suolaa /1 litra vettä ½ palaa sokeria Mausteöljy: 3 rkl limen mehua 3 rkl öljyä 1 tl suolaa 2 rkl hienn. persiljaa Mangosalsa: 1/2 dl mangochutneyta 1/2 pss pakastettuja mangokuutioita 2 rkl limen mehua 2 rkl hienn. persiljaa chilijauhetta Kiehauta vesi, suola ja sokeri. Laita ravut kiehuvaan veteen ja keitä 3-4 minuuttia, veden tulee kiehua koko ajan. Jäähdytä ravut jäähtyneessä keitinliemessä. Irrota rapujen pyrstöt kokonaisena. Sekoita mausteöljy aineet. Laita ravunpyrstöt muovipussiin ja kaada päälle mausteöljy. Sulje pussi ja anna maustua 30 min – 1 h. Kääntele pussia välillä. Sekoita mangosalsan aineet. Hienonna kohmeiset mangokuutiot ja muut aineet keskenään. Liota puiset grillitikut haaleassa vedessä. Pujota marinoidut ravun pyrstöt grillitikkuihin. Grillaa 7-8 cm etäisyydellä grillivastusten alla n. 5 min, käännä välillä. Tarjoa alkupalana tuoreen leivän kera. WOKATUT RAVUT 200 g keitetyn ravun lihaa 1 keltainen paprika 1 pieni porkkana 5 cm:n pala kesäkurpitsaa pala kiinankaalia 8 aurinkokuivattua tomaattia öljyssä Kastike: ¼ dl omenatäysmehua ½ tl perunajauhoja 1 rkl soijakastiketta 1 tl Worchestershire-kastiketta 1 tl pippuri–yrttimaustesekoitusta Irroita ravun kuorista liha, poista pyrstölihasta suoli. Halkaise paprika, poista siemenet ja leikkaa puolikkaat pitkittäin 4 - 6 osaan. Kuori porkkana ja vedä se lastuiksi kuorimaveitsellä. Leikkaa kesäkurpitsa, kiinankaali ja aurinkokuivatut tomaatit suikaleiksi. Sekoita maustekastikkeen ainekset kulhoon. Kuumenna wokkipannu tai paistokasari. Kaada loraus aurinkokuivattujen tomaattien öljyä pannuun ja wokkaa kasvikset 2 - 3 erässä. Pane wokatut ainekset takaisin pannuun ja valuta maustekastikesekoitus päälle. Lisää ravun pyrstöt ja kuumenna nopeasti ja anna hautua 2 - 3 minuuttia. |
Katso myös: |
Rapuleipä Pälkäneveden tapaan |
Paistettuja Näsijärven täpläravunpyrstöjä |
![]() |
Pirkanmaalaiset ammattikalastajat tuottavat saksiniekkoja kuluttajien rapupöytiä varten. |