KUHAMAA - Kalastusluvat

 

Pirkanmaa

 

Kuhamaa
Kalaan Pirkanmaalle
Järvikalastus
Koskikalastus
Majoitus
Kalastusoppaat
Saalislajit
Kalastusluvat
Kalapassi
Saalispäiväkirja
Videot
Kansainvälisesti kalavesillä
Linkit
Yhteystiedot
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
Kalastuslupajärjestelmä

Suomen kalastuslupajärjestelmä

1. Onginta, pilkintä ja kalastus silakkalitkalla ovat maksuttomia yleiskalastusoikeuksia.*

2. 18-64-vuotiailla viehekalastajilla tulee olla suoritettuna kalastonhoitomaksu. Kalastonhoitomaksu oikeuttaa viehekalastukseen yhdellä vavalla ja vieheellä ja vetouistelussa lisäksi yhdellä painovieheellä lähes koko maassa*. Kelaonginta rinnastetaan viehekalastukseen. Alle 18-vuotiailla ja 65 vuotta täyttäneillä on maksuton oikeus viehekalastukseen kuten yllä kuvataan*.

3. Muuta kalastusta ja ravustusta harjoittavilla 18-64-vuotiailla kalastajilla tulee olla kalastonhoitomaksu ja kaikenikäisillä paikallinen kalastuslupa**.

* Poikkeuksena näistä yleiskalastusoikeuksista vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueet sekä erityiskohteet (esim. "istuta- ja ongi" -järvet) ja muut ELY-keskuksen päättämät kalastuskieltoalueet (mm. Hahkalanvuolteen ja Luodonsaaren rauhoituspiirit Pyhäjärvellä). Onginta-, pilkintä- ja viehekalastuskilpailuihin tarvitaan vesialueen omistajan lupa (Pirkanmaalla kilpailulupia myöntävät myös eräät kalatalousalueet).
**Paikallisiin lupiin määritellyt vaparajoitukset koskevat aina vain ko. lupia. Kalastonhoitomaksuun sisältyvä yksi vapa on maksullinen yleiskalastusoikeus (alle 18-vuotiailla ja 65 vuotta täyttäneillä yksi vapa on maksuton yleiskalastusoikeus) eikä sitä pidä sekoittaa paikallisten tahojen myymien lupien ja niihin mahdollisesti määriteltyjen vaparajoitusten kanssa kanssa. Jos paikallisen luvan ilmoitettu maksimivapamäärä on esim. 3 vapaa, voi kyseisen luvan ja kalastonhoitomaksun lunastanut kalastaja kalastaa 4 vavalla.
Kalastusrajoitus.fi ‒ Alueet, joissa yleiskalastusoikeuksia on rajoitettu
 

Maksujen ja lupien maksaminen:

a) Kalastonhoitomaksun keräämisestä vastaa Metsähallitus. Maksun voi suorittaa netissä www.eraluvat.fi -palvelun verkkokaupassa. Maksun voi hoitaa myös soittamalla palvelunumeroon 020 69 2424 (arkisin klo 9-16). Myös R-kioskit ja Metsähallituksen luontokeskukset myyvät kalastonhoitomaksua.

Kalastonhoitomaksun hinta vuonna 2023 on 47 €/vuosi, 16 €/7 vrk ja 6 €/vrk.

 

b) Kalastuslupien hankkimisessa on vaihtoehtoja:

1. Kalapassin yhtenäisluvat soveltuvat vetouisteluun ja muuhun viehekalastukseen useilla vavoilla Pirkanmaan isoilla järvillä. Vetouistelija voi kalastaa yhtä aikaa useilla vavoilla ja vieheillä. Hinnat ja säädökset** selviävät näiltä internet-sivuilta sekä Kalapassin verkkokaupasta, josta kaikki luvat voi lunastaa kätevästi omilla verkkopankkitunnuksilla.

2. Kalastuskunnan, osakaskunnan, kunnan, kalastusalueen tai muun kalastusoikeuden haltijan/vesialueen omistajan lupa tarvitaan verkko-, katiska- ym. vastaavassa kalastuksessa ja koski- sekä muissa erityiskohteissa, kuten "istuta ja ongi" –järvillä. Myös uisteluluvan voi lunastaa kalastuskunnalta yleensä edullisesti, lupa-alueet ovat useimmiten kuitenkin melko rajalliset. Vesialueiden omistajien kalastuslupia saatavilla Kalapassin verkkokaupasta.

 
Lisätietoa kalastonhoitomaksusta
 
Onkiminen on maksuton jokamiehenoikeus