KUHAMAA - Järvet - Roine-Mallasvesi

 

Pirkanmaa

Roine

 
© MML 2024, Pirkanmaan Kalatalouskeskus 2024

 

Tarkempi tulostettava kartta (PDF)

 
Osta lupa Veneluiskat Roine
Video Veneluiskat Mallasvesi
Merkkien selitykset Veneluiskat Pälkänevesi
Pälkäneen kalatalousalue  
 
 
Roine ja Mallasvesi ovat kirkasvetisiä altaita, joiden salmialueet ja kivikkoiset saaristot tarjoavat mielenkiintoisia kalapaikkoja hauen, kuhan ja ahvenen pyyntiin. Lohikaloja vetouistellaan järvien ulappa-alueilta.
 
Längelmäveden vedet laskevat Roineeseen Kaivannon kanavan kautta. Kaivannon edusta on tunnettua kuha- ja taimenaluetta. Kuhaa vetouistellaan selkämatalikkojen kupeesta ja kesähelteillä ulapan pintavesistä.
 
Kivikkoiset haukirannat
 
Roineen rantaviiva on paikoin hyvin kivikkoinen. Myös matalia ja laajoja kaislikkoalueita esiintyy järven länsirannalla että Saarikylien lahti- ja salmivesillä. Mallasvesi on hyvin kivikkoista erityisesti Valkeakosken edustalla. Pälkäneen suunnalla rantaviiva on tasaisempi. Isoista järvistä Mallasvesi on vedenlaadultaan maakunnan parhaita.

Haukea voi tavoitella alkukesällä lahtivesiltä ja kesällä ja syksyllä kivikkorannoilta ja paikoista, joissa on vesikasvustoa. Roineen Tossanselän alueella, Saarikylien salmissa ja Mallasveden länsiosassa on runsaasti karikoita, joiden tuntumassa hauet saalistavat.

Kuhakanta on vahvempi Roineella. Kuhaa voi tavoitella kesällä ulapan syvän veden päältä vetouistelemalla ja jigillä penkkapaikoista. Tossanselän alue on hyvää kuha-aluetta. Tossanselän keskeltä löytyvät karikot nimeltään Kuhakarit ja Kuhakivet. Mallasvedeltä on saatu viime vuosina kookkaitakin kuhia, mutta kuhakanta ei yleisesti ole niin vahva kuin Roineen puolella.

Molemmat järvet ovat varmoja ahvenen kalastuspaikkoja ja tällä hetkellä alueella on kookasta ahventa. Talvella näistä kirkkaista järvistä ahventa kannattaa tavoitella pilkillä melko syvältä, yli 10 metrin vedestä.

Mallasvedellä syvimmät alueet ovat Myttäälän ja Äimälän välisellä alueella. Siika kuuluu saalislajeihin ja Mallasvedellä on hyvä lahnakanta. Täpläravun mertapyynti tuottaa tulosta molemmilla järvillä.

Mallasvedeltä on vesiyhteys Kostianvirran kautta Pälkänevedelle, joka on myös iso kirkasvetinen järvi. Pälkänevesi ei ole yhtenäislupa-aluetta. Kukkolan osakaskunta, jonka aluetta vanha lupa-alue pääosin oli, myy omalle alueelleen Pälkänevedelle uistelulupia. Luvan myynti: mm. Timo Penttilä, Töyräniementie 235, PÄLKÄNE, puh. 040-538 5113.
 
 
Joitakin tärppipaikkoja:
 
Roine
 
Kuha ja järvitaimen: Kaivannon edusta.
 
 
Järvitaimen ja järvilohi: Vänninsalon pohjoispuolisen syvännealueen reuna.
 
Hauki: Saarikylien ja mantereen väliset salmet ja Tossanselän lahtivedet.
 
 
Mallasvesi
 
Järvitaimen: Myttäälän edusta, Harhalanlahden suu.
 
Hauki: Kärsänlahti Valkeakoskella.
 
 
Syksyllä Roineen itäosan kivikkorannoilta heittokalastaja tavoittaa hauen jerkillä ja lusikkauistimella.