KUHAMAA - Saalislajit - Muut särkikalat
 

Muut särkikalat

   
   


lahna.gif (19766 bytes)

Särki

Lahna

   
Toutaimen lisäksi Pirkanmaan vesistöistä löytyy monenlaisia särkikaloja, jotka muodostavat useissa järvissä kalaston pääjoukon. Saaliiden kannalta merkittävimpiä särkikaloja ovat särki, lahna, säynävä eli säyne ja sulkava. Kalastajat tavoittelevat näistä lähinnä kolmea ensiksi mainittua. Sulkavaa saadaan monista järvistä runsaasti sivusaaliina, mutta lajia ei nykyään juuri enää käytetä ihmisravinnoksi. Myös särjen käyttö ruokakalana on vähentynyt viime vuosikymmeninä.

Särkeä tavataan runsaslukuisena lähes tulkoon kaikissa Pirkanmaan vesistöissä, kuten myös lahnaa. Lahna on itse asiassa koko Hämeen maakuntakala, mikä kertoo sen yleisyydestä näillä kulmakunnilla. Kuhamaan yli 10 000 km:n pituinen rantaviiva tarjoaakin rajattomat mahdollisuudet muun muassa näiden lajien rannalta ongintaan. Särkeä ja lahnaa tavoitellaan kesällä tavallisilla mato-ongilla mm. kaislikkojen kupeesta. Lahna ottaa hanakasti myös pohjaonkeen ja niitä saadaankin usein sivusaaliina kuhan- ja ahvenenpilkinnän yhteydessä. Perinteisesti lahnankalastajat tavoittelevat kesähelteillä tätä leveää ja isosuomuista otusta alueilta, jonne tuuli on painanut pitemmän aikaa lämmintä päällysvettä. Myös rauhallisesti virtaavat joki- ja salmipaikat ovat kokeilemisen arvoisia särki- ja lahnapaikkoja. Lahna on siiman päässä voimakas taistelija.

Säyne on saalislajina useilla koskikohteilla sekä myös vuolteilla ja muissa järvien virtapaikoissa. Karppia, joka on antanut nimensä lahkolle, johon särkikalat kuuluvat (karppikalat), voi käydä onkimassa mm. Tampereen Iidesjärveltä.