KUHAMAA - Saalislajit - Hauki - Hauen perhokalastus
 

Valkolihaista perholla

 
 
Palatessani Eurooppaan vuonna 1995 monien Etelä-Afrikassa vietettyjen suolaisen veden perhokalastusvuosien jälkeen, havaitsin perinteisen perhokalastuksen erittäin kalliiksi ja saaliskalojen määrän rajoitetuksi. Sitten kuulin hauen perhokalastuksesta ja olin heti koukussa. Pääsyy innostukseeni oli ensinnäkin se, ettei minun tarvinnut juurikaan panostaa välinehankintaan ja toisaalta haukea löytyy lähes kaikenlaisista vesistöistä (joista, järvistä, patoaltaista ja kanaaleista).

Hauen perhokalastus on nykyään nopeimmin kasvava kalastusmuoto Euroopassa, USA:ssa ja Kanadassa. Pelkästään Brittein saarilla, Hollannissa, Saksassa, Ranskassa ja Skandinaviassa on yli 750 000 rekisteröityä hauen perhokalastajaa. Niinpä oli yllättävää havaita, että täällä Suomessa kaiken veden paljouden keskellä hauen perhokalastus oli ihan alkutekijöissään.

 
 
Müncheniläinen Ulrich Pulg perhokalastamassa haukea Vilppureitillä Hauki kiinni!
 
 
Hauen perhosteluun tarvitaan vahva vapa (9-10 jalkaa), jolla voi heittää isoja perhoja painavalla siimalla (10-11). Nykyään markkinoilla on myös erikoispainavia haukisiimoja. Itse käytän yleensä puolitoistametristä nopeasti uppoavaa ampumapäätä. Kun on hauesta kysymys, aina tulee muistaa metalliperuke. Perusperhokela toimii hyvin, mutta pohjasiimaa tulisi mahtua vähintään 60-70 metriä sen elämän suurimman kalan varalle.
 
Isot haukiperhot synteettisistä materiaaleista
 
Ainoa selvä ero perinteiseen perhokalastukseen nähden on perhojen koko. Kuten jokainen viehekalastaja tietää, ”mitä isompi viehe, sen isompi kala”. Sama pätee hauen perhokalastuksessa. Alkuun kannattaa kokeilla pienempiä 5-8 cm perhoja, mutta kokemuksen karttuessa voi hyvin siirtyä isompiin 10-15 cm perhoihin. Itse suosin synteettisiä materiaaleja luonnon materiaalien sijasta kahdestakin syystä. Ensinnäkin synteettinen ei juuri ime vettä ja on siten helpompi heittää ja toiseksi monet luonnonmateriaalit ovat painavia heittää ja myös kalliita.
 
 
Kuva: Simon Graham Kuva: Simon Graham
 
 
Sesongit
 
Hauen perhokalastussesonki alkaa Pirkanmaalla huhtikuun lopulla jäiden lähdettyä, jolloin hauet ovat aktiivisimmillaan rantavesissä heti kudun jälkeen. Kalastus hitaasti uppoavalla siimalla kaislikkoalueilla on tehokkainta ja hauki ottaa perhoon läpi päivän.

Heinä-elokuu on vaikeinta aikaa, kun hauet ovat painuneet syvempiin vesiin. Tuolloin käytetään nopeasti uppoavaa siimaa, jonka annetaan painua 20 sekuntia, ennen kuin perhoa aletaan vetää takaisin.

Syyskuun alusta lokakuun lopulle Pirkanmaan vesillä eletään erittäin hyvää sesonkia, kun hauet ovat palanneet rannan läheisyyteen tankkaamaan pikkukalaparvissa ennen talven tuloa. Tuolloin popperit ja muut pintaperhot toimivat hyvin kelluvan tai hitaasti uppoavan siiman päässä. Hauki iskee erittäin aggressiivisesti ja se tekee poppereilla kalastamisesta kaikista innostavimman hauen perhokalastusmuodon.

 
 
Jos sinua kiinnostaa tämän ainutlaatuisen perhokalastusmuodon oppiminen, voit tiedustella Uivelonkierroksen nettisivujen kautta päiväretkiämme. Jos kaipaat heitto-opetusta, vedän täällä Kurussa myös kahden tunnin oppitunteja. Mikäli sinulla on kysymyksiä tästä kalastusmuodosta, vastaan mielelläni kaikkiin kysymyksiin.

Kireitä siimoja
Simon Graham, Uivelonkierros
 
Hauen perhokalastus tuo uusia tuulia järvikalastukseen
Kuva: Simon Graham
   
   
Hauki