KUHAMAA - Pirkanmaalaisia lähikalaruokia - Rautaveden yrttinen ahvenkeitto
 

 Rautaveden yrttinen ahvenkeitto

 
Kuva: Petri Kivinen
 
10 annosta, 300 g annos  
   
Kalaliemi  
   
1 ½ kg ahvenia
n. 2 l vettä
100 g sipulia
2 tl suolaa
2 laakerinlehteä
Keitä ensin kalaliemi. Perkaa ja nylje ahvenet. Laita kattilaan kalapalat ja perkeet (ei kiduksia eikä sisälmyksiä). Lisää paloiteltu sipuli, laakerinlehdet ja suola. Kiehauta liemi ja kuori pois vaahto. Anna hautua miedolla lämmöllä n. 30 min. Siivilöi liemi. Perkaa jäähtyneet ja kypsät kalapalat ruodottomiksi.
   
Keitto
   
50 g öljyä
150 g sipulia
400 g kuorittua porkkanaa
250 g kuorittua palsternakkaa
150 g salaattifenkolia
80 g lehtiselleriä
100 g purjoa
n. 2 l kalalientä
1 sitruunan mehu
1 ½ rkl tuoretta timjamia
1 rkl tuoretta rakuunaa
tarpeen mukaan suolaa
Hienonna sipuli, suikaloi porkkanat, palsternakka ja salaattifenkoli, leikkaa lehtiselleri ja purjo ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä hetki porkkanasuikaleita ja sipulia. Lisää kalaliemi. Anna kiehua n. 10 minuuttia. Lisää salaattifenkolit ja lehtiselleri. Hauduta vielä n. 10 minuuttia. Lisää lopuksi purjoviipaleet, peratut kalapalat, sitruunanmehu sekä mausteet. Kiehauta keitto ja tarkista maku. Lisää tarpeen mukaan suolaa.
 
   
Keiton valmistaminen ahvenfileistä
 
Jos käytät valmista kalalientä, käytä keittoon 800 g ahvenfileitä. Lisää ahvenfileet paloiteltuna valmiiseen keittoon ja kiehauta keitto.
 
 
Alkuruoat: Kuha Hauki Ahven Siika Muikku Made Lahna Särki Toutain Täplärapu
Pääruoat: Kuha Hauki Ahven Siika Muikku Made Lahna Särki Toutain Täplärapu